úterý 12. července 2016

levandulový sirup

nebýt sousedky, u které jsme včera popíjeli vynikající levandulovou šťávu, asi bych se zas k levandulovému sirupu letos neodhodlala.... ale ono je Vám to taková dobrota!


levandule mám stále dost.... většinu už jen usuším a za dlouhých zimních večerů budu šít voňavé pytlíčky....


na sirup svaříte 2kg cukru ve 2 litrech vody, přivedete k varu a do hrnce dáte (co se vejde) levandule (popř pár snítek máty) a 2 rozkrájené citrony, necháte probublat a odstavíte, necháte 24 hodin stát a scedíte...toť vše, uchovávejte v lahvích v chladnu a podávejte s citronovou šťávou....




a aby nebylo šťáviček málo dělám ještě z černého rybízu....
ta už tu tedy byla, ale pro pořádek ještě jednou :)

šťáva z rybízu (černého či červeného)

1,5 až 2 kg ovoce rozmačkáme do 5 litrové láhve, přidáme 2 litry vody a 50g kyseliny citronové - promícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme na chladné místo na 24 hodin

po té necháme překapat přes plátno, hned přidáme špetku petolu ( pomůcky ke konzervování) a rozmícháme...

na litr překapané šťávy přidáme 1 kg cukru a mícháme dokud se zcela nerozpustí...

plníme do láhví a na konec můžeme zakápnout vodkou,aby se nekazila....

skladujeme v chladnu


Žádné komentáře:

Okomentovat