neděle 29. května 2016

domácí chléb (bez hnětení)

vynikající a velmi snadný recept na chleba, včera mi ho přinesla má milá sousedka a dnes už máme chlebík skoro snědený... na domácí chleba mám několik receptů, ale tenhle je tedy ten nej!!!

potřebujete:
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžíce kmínu
2 lžičky soli
půl lžičky sušených kvasnic (místo toho můžete použít i čtvrt kostky kvasnic čerstvých)
 - to vše promíchat a přidat: 1 lžíci octa a 2 hrnky studené vody

- promíchat, posypat moukou a nechat 12 až 18 hodin kynout (tudíž si zaděláte těsto večer a ráno pečete chleba)
- ráno probereme těsto vařečkou-lehce zamícháme a necháme půl hodiny odpočinout, mezitím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní na půl hodiny kastrol nebo skleněnou zapékací mísu s poklicí (rozpálení mísy je důležitě!)
-do suché (nevymazané!) mísy dáme těsto (nijak nemusíme urovnávat, prostě těsto vysypeme do mísy :) ) a pečeme pod pokličkou 30minut na 230 stupňů, pak pokličku sundáme a pečeme 20 minut na 220stupňů
- chléb pak hned vyklopíme (nebojte jde vyklopit opravdu úplně snadno - nepřipéká se!)



Žádné komentáře:

Okomentovat