středa 29. března 2017

makový závin

nejlepší recept na kynutý závin (popřípadě bábovku) co máme nejraději :)

potřebujete:

220ml mléka
25g droždí
100g cukru
500g polohrubé mouky
120g rozpuštěného másla
2 žloutky
na jemno nastrouhané kůra z půlky citronu
půl lžičky soli
postup

ve 100ml mléka rozmícháme droždí s lžičkou cukru a necháme chviličku vykynout.
kvásek přidáme do mouky, přilijeme rozpuštěný tuk, zbytek mléka a cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl...
vypracujeme těsto a necháme 30 minut vykynout
mezitím si připravíme makovou náplň:
200g máku a 250ml mléka zahříváme v kastrůlku za stálého míchání do zhoustnutí, přidáme 100g cukru, lžíci rumu a šťávu z půlky citronu a špetku skořice

těsto rozválíme, placku potřeme makovou náplní a závin zatočíme (můžeme udělat buď jeden velký závin nebo dva menší, nebo těsto stočit do bábovkové formy :)
závin potřeme vajíčkem a upečeme 


já tentokrát závin stočila do kulaté formy :)

Žádné komentáře:

Okomentovat