sobota 16. května 2015

reveňová (rebarborová) marmeláda s banánem

rebarborová sezona už je v plném proudu, vkládám tedy recept, který jsem včera vyzkoušela a musím říct, že marmeláda je výborná, rebarbora marmeládě dodá kyselost a banán zajímavé aroma :)
máte-li přebytek rebarbory určitě vyzkoušejte, marmeláda se hodí na koláče, pečivo i do jogurtu :)

na jednu dávku (cca 8 menších sklenek) potřebujete:
1 deci vody
1 gelfix či pektogel
800g rebarbory
500g cukru
2 ks banánu

očištěnou a nakrájenou rebarboru dáme vařit s 1 deci vody do hrnce
když se pěkně rozvaří přidáme nakrájený banán a ještě povaříme
můžeme rozmixovat
pektogel smícháme s cukrem a přidáme k ovoci a za stálého míchání povaříme
marmeládu plníme sklenice, budˇ je dáme dnem vzhůru a nebo je pak chviličku sterilizujeme (v hrnci vyloženém utěrkou a přiklopené pokličkou)




4 komentáře:

  1. Ta je dobrá, jen pektogel nedávám:-))

    OdpovědětVymazat
  2. nekazí se bez pektogelu? nebo dáváte jinou ,,chemikálii'' ? :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nezkazí, nedávám pektogel ani nic jiného do žádné marmelády:-) Jen cukr a do těch řidších, třeba pomerančových, želírovací cukr. Všechny marmelády steriluju dvakrát po 24 hodinách a po vyndání z hrnce překlopim na víčko a nechám tak vystydnou. Víčka dávám nová, tedy přesněji ty, co ještě jako nové vypadají:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm tak to je prííma , když říkáte, že se nakazí tak to také vyzkouším určitě je mi to bez pektogelu sympatičtější :)

      Vymazat