do sklenice napěchujeme vždy vrstvu jitrocele a zasypeme nejlépe hnědým cukrem, když máme sklenici plnou, tak jí uzavřeme a dáme do ledničky, druhý den natrháme další listy a sklenici doplníme (zase vrstva jitrocele a zasypat cukrem),další den postupujeme stejně, třetí den sklenici ještě doplníme jitrocelem zasypeme cukrem, pořádně uzavřeme, dáme do igelitového pytlíku či tašky a zakopeme na 6 týdnu do země... popř uskladníme do studeného temného sklepa:)
po 6 týdnech obsah lahve procedíme přes plátýnko a opatrně vymačkáme,naplníme lahvičky (nebo sklenky od přesnídávek) a sterilizujeme ... sirup uskladníme buď rovnou v ledničce nebo v tmavém chladném špajzu ...
každý den ráno pak baštíme jednu lžičku sirupu :)
jitrocel kopinatý :
Jedná se o léčivou bylinu, působí proti kašli a má protizánětlivé a antibiotické účinky, které jsou způsobeny přítomností glykosidu, jménem aukubin, čehož se využívá k léčbě vředových chorob žaludku a tlustého střeva...
Žádné komentáře:
Okomentovat